Reportages

Voetexpert Scholl lanceert
Biomechanics-gamma

Innovatie in de bestrijding van pijn en ongemak

Brussel, 17 maart 2010 – Scholl, expert in voetverzorging, brengt deze maand twee klinisch ontworpen corrigerende inlegzolen op de markt die exclusief verkrijgbaar zijn bij de apotheek. De Scholl Biomechanics-correctiezolen zijn ontworpen om de voeten te ondersteunen, de houding te corrigeren en pijn te verlichten. Dat is mogelijk omdat de correctiezolen de stand en de beweging van de voet beïnvloeden en de krachten wijzigen die met het lopen gepaard gaan en pijn kunnen veroorzaken. Op die manier pakt Scholl de oorzaak en niet enkel het symptoom aan.

Voeten in de verdrukking

De mens neemt in een mensenleven gemiddeld 8000 tot 10.000 stappen. Dat betekent met andere woorden dat we tijdens ons leven tot 185.000 kilometer afleggen of meer dan vier keer de wereld rond stappen! Uit onderzoek van Scholl blijkt dat meer dan de helft van de Belgische vrouwen (52%) ooit last heeft gehad van voetkwalen. De meest voorkomende kwaal is pijn in de bal van de voet (33,5%), gevolgd door plat- en doorgezakte voeten (15%) en ontsteking van de achillespees (9%). Meer dan de helft (51%) van alle ondervraagden gaf ‘het dragen van slechte schoenen’ aan als belangrijkste oorzaak van voetkwalen. ‘Lang rechtstaan’ en ‘overbelasting’ worden met respectievelijk 37% en 35% als tweede en derde belangrijkste oorzaak van voetproblemen aangeduid.

De meerderheid van de vrouwen antwoordt slechts ‘af en toe’ last te ondervinden. Bij de groep vrouwen die last heeft van plat- en doorgezakte voeten geeft nochtans ongeveer één vrouw op de drie aan dat ze constante voetpijn heeft. Dat is een opmerkelijke vaststelling wanneer men weet dat deze pijn eenvoudig kan worden verholpen door het dragen van gepaste corrigerende voetzolen.

Overdreven pronatie als oorzaak van pijn

Hoewel we er meestal niet bij nadenken, is lopen een complex proces. Een belangrijke beweging in de loopcyclus wordt pronatie genoemd: de beweging die plaatsvindt tussen het moment waarop de hiel de grond raakt en de voet plat op de grond komt. Tijdens de pronatie rolt de voet over en naar binnen toe, wordt de voetboog lager en draait het been naar binnen terwijl de voet naar zijn binnenkant beweegt. Deze beweging veroorzaakt krachten op de voet en het been. Sommige mensen hebben de neiging zo ver te proneren dat de voeten en benen meer druk ervaren dan ze aankunnen. Hierdoor wordt de werking van de voet verstoord, komt de uitlijning van de knie uit balans, helt de heup naar voren en komt de onderrug krommer te staan. Kortom: de lichaamshouding wordt negatief beïnvloed en pijn veroorzaakt. Slechts een klein percentage zoekt hiervoor professionele hulp. De meeste mensen gaan niet eens op zoek naar oplossingen om de pijn te verlichten, terwijl een simpele ondersteuning van de voetboog met correctiezolen al wonderen kan verrichten.

Scholl Biomechanics

Scholl lanceert deze maand, in samenwerking met de gerenommeerde podoloog Phillip J. Vasyli, het nieuwe gamma corrigerende zolen van Scholl Biomechanics. Het gaat hierbij om biomechanisch ontworpen correctiezolen, ontwikkeld om de voeten te ondersteunen, de houding te corrigeren en pijn verlichten. Het gamma bestaat uit een hielpijnverzachtende zool, de Scholl Biomechanics Hiel Inlegzool Gel, en de voetcorrigerende ¾ zool, de Scholl Biomechanics ¾ Inlegzool (aanbevolen patiëntenprijs: respectievelijk € 17,50 en € 24,50).

Hielpijn, kniepijn en pijn aan de onderrug kunnen ermee worden verlicht. Dat is mogelijk omdat de Biomechanics-correctiezolen de contouren van de voetzool of de hiel volgen, waardoor de krachten tijdens het lopen over een groter oppervlak kunnen worden verdeeld en overpronatie wordt tegengegaan. Bovendien kan de vorm van de inlegzool de richting van de krachten op de voet wijzigen en dus een invloed hebben op de beweging en de stand van de voet. Zo wordt de oorzaak van de pijn aangepakt en niet enkel het symptoom behandeld.

Scholl Biomechanics is geschikt voor nagenoeg alle (gesloten) heren- en damesschoenen. Ze zijn geschikt voor geklede schoenen (voor de damesschoenen is dat met een kleine hak), vrijetijdsschoenen, sportschoenen, werkschoenen en -laarzen. Ze zullen exclusief verdeeld worden in de apotheek.

Over Scholl

Met meer dan 100 jaar ervaring in de sector van de voetverzorging blijft Scholl marktleidende producten vervaardigen die steunen op expertise en een uitstekend inzicht in de consument. De producten hebben sterke referenties op het gebied van doeltreffendheid en een duidelijk concurrentievoordeel. Alle producten zijn ontwikkeld vanuit het kernprincipe van Scholl: “voetwetenschap relevant gemaakt”.

Scholl is een merk met een gevestigd erfgoed waarin de consument vertrouwen heeft en waarop hij/zij rekent om doeltreffende producten af te leveren. Het merk blijft toegewijd aan de filosofie van Dr. William M. Scholl – voornamelijk de gezondheid, het comfort en het welzijn van mensen verbeteren via hun voeten.

Wat doen met beginnende hamertenen?
  • Gebruik je gezond verstand: draag voortaan comfortabeler schoenen die vooraan ruimte geven aan je tenen en uit soepel leer gemaakt zijn. Een lage hak mag wel, maar vermijd in ieder geval erg nauwe schoenen.
    Je hoeft je elegante schoenen daarom niet voor altijd naar de kast te verbannen. Doe bijvoorbeeld zoals de Amerikaanse vrouwen: draag sportieve stappers op weg naar het werk of een feestje en trek je naaldhakken aan vlak voor je binnengaat.
  • Raadpleeg een dokter. Eenmaal je je tenen helemaal niet meer in je schoenen krijgt, zit er trouwens niet veel anders meer op.
Met dank aan dokter Jeroen De Vil, afdeling orthopedie, UZ Gent en gezondweb.be
Plica Protect
Plica, uw preventieve derde hand.
Plica is het handige hulpmiddel tijdens een pedicure behandeling om de huid van de nagelwal te beschermen.
Speciaal ontworpen voor de hoge steile nagelwal bij ingegroeide nagels, likdoorns, verkleefde tamponades en vastzittend eelt in de nagelwal.
De plica is speciaal ontworpen voor de hoge steile nagelwal, dus niet voor iedere cliënt.
Wel voor het type teen waar u heel moeilijk kunt zien wat er aan de hand is en waar u ook niet goed bij kunt en al snel de huid met de frees beschadigt.

Voordelen van de plica:
– U kan nu zien waar het probleem ligt
– U voorkomt wondjes (diabetes !)
– U drukt niet met uw duim op de pijnlijke plaats